ZIP2516 is het winnende plan van de prijsvraag ‘Challenge Kavel 2 ‘The Urban Lab’, uitgeschreven door de Gemeente Den Haag. ZIP251 wordt de iconische versneller van de transformatie van de Haagse Binckhorst. De jury spreekt over een ‘plan met ballen’ en een echte eyecatcher gericht op de toekomstige gebruikers van het gebied.

ZIP2516 is een concept waarin sociaal én commercieel ondernemerschap bij elkaar komt. ZIP2516 creëert de verbinding door zijn unieke programma: een gestapeld programma inclusief een extra buitenruimte in de drukke stad.

  • Begane grond: Happy Tosti, een sociaal ondernemer die samen met andere sociaal ondernemers een flagship store, opleidingscentrum, catering en horeca faciliteiten gaat maken.
  • 1e verdieping: Urban Playground, kantoorruimte en een publiek plein en terras met ruimte voor events, ontmoeting en sport.
  • 2e en 3e verdieping: World Startup Factory, de incubator voor startups die samen met regionale kennisinstituten een accelerator programma gaan draaien en de stedelijke economie van Den Haag en de regio een stevige boost geeft.
  • 4e verdieping: o.a. de Hermit Gin Bar, een rooftop bar/restaurant met lokaal gebrouwen gin, dakterras en een moestuin

Het gebouw maakt gebruik van het donormateriaal van een oude parkeergarage. Daarbij is het gebouw ontworpen als een Lego-pakket: volledig de- en remontabel. Na 10 jaar exploiteren kan ZIP2516 worden verplaatst naar een andere plek om daar de stedelijke economie een boost te geven.

Update Februari 2018:

Eind 2017 hebben we, samen met de gemeente Den Haag, de Uitvoeringsovereenkomst getekend waarin we vastleggen volgens welke afspraken en planning we ZIP2516 gaan realiseren. We verwachten in Q1 2018 duidelijkheid te hebben over de financiële businesscase, waarna we bouwaanvraag gaan indienen en opteren voor start bouw in 2018. Oplevering is gepland na de zomer van 2019. Inmiddels hebben we ons ontwikkelteam (naast Studio Komma, IMD, Galjema en IGG) aangevuld met de projectmanagement skills van DEV_realestate en de financiele hulp van ‘Will Be Frank’ en Van Draeckeburgh.

Publicaties o.a.in Archdaily, Vastgoedmarkt en De Architect.